GenelEMEKLİ OLARAK AVRUPA’DA YAŞAMAK İSTEYENLERE: BULGARİSTAN OTURUM İZNİ VE ADIM ADIM TÜM SÜREÇ …

14 Mayıs 20250

EMEKLİ OLARAK AVRUPA’DA YAŞAMAK İSTEYENLERE: BULGARİSTAN OTURUM İZNİ VE ADIM ADIM TÜM SÜREÇ …

Türkiye’de emekli maaşı alanların bu maaşlarını Bulgaristan’daki bankalara taşıyarak Bulgaristan’dan oturum almaları mümkündür. Bu oturum izniyle beraber tüm Avrupa ülkelerinde yani shengen bölgesinde serbest dolaşım hakkına sahip olunacaktır. Yani artık vize sorununu tamamen ortadan kaldırmış olacaksınız. Öncelikle emekli vatandaşımızın kendisine oturum izni aldıktan sonra aile birleşimi yoluyla eşine ve çocuklarına oturum izni alabilirsiniz. Böylelikle ailenin de vize problemi ortadan kalkmış olacak.

Bu oturum ilk aşamada 6 aylık veya 1 yıllık alınmaktadır. Daha sonra süreler uzatılarak uzun süreli oturuma çevrilebilir.Bu oturum izni ile Bulgaristan’da sürekli olarak yaşamak zorunda değilsiniz fakat daha sonra uzun vadeli oturum izni almak isterseniz yılın en azından yarısını orada yaşamanızı tavsiye ederiz.

Emekli maaşını taşıyarak oturumu aldıktan sonra avrupada serbest dolaşım olacak. 6 ayda 3 ay kalınabilir.

EMEKLİ  OLARAK SIRASIYLA ŞU İŞLEMLERİ YAPMANIZ GEREKİYOR,

Öncelikle C Vize yani turistik vize alarak Bulgaristan’a gidip bir banka hesabı açtırmanız ve hangi şehirde yaşayacaksanız o şehirde bir ev satın almanız veya kiralamanız gerekecektir. Bu durumda hali hazırda shengen vizesi olanlar veya yeşil pasaport sahibi olanlar vizeye gerek duymadan bu işlemleri yapabilirler. Biz Reşit Hukuk & Danışmanlık bürosu olarak vize işlemleriyle ilgilenmiyoruz, talep edenlere bu işleri yapan vize danışmanlık firması yönlendirebiliriz. Yine Bulgaristan’da ev satın almak isteyenlere veya kiralık tutmak isteyenlere de oradan emlak firmaları yönlendirebiliriz. Bu emlak işlerini yine biz yapmıyoruz.

Bulgaristan’dan bu evrakları aldıktan sonra Türkiye’ye gerelek burada D vize tipine Bulgaristan Konsolosluğu’ndan başvurmak gerekmektedir. D vize başvurunuzun onaylanması halinde Bulgaristan’a giderek işlemlere orada devam etmeniz gerekecek. D vize tipi kısaca oturum iznine giden süreçte başvurmanız gereken bir vize tipi iken en fazla 6 aylık verilmektedir ve bu süre sonunda sona erer. D vize aldıktan sonra bulgaristan’a gelip oturum iznine başvurmak gerekiyor.

EMEKLİLER İÇİN BULGARİSTAN D VİZE BAŞVURUSUNDA GEREKLİ EVRAKLARIN LİSTESİ;

D Vize Başvuru Formu,
Pasaport ve Kimlik Fotokopisi
Nüfus Kayıt Örneği (nüfus kayıt örneği türkçe olmalı ve eş çocuk dahil olmak üzer tüm ailenin kayıtlarını içermeli)
Sabıka Kaydı (arşiv kaydı içerikli olmalıdır.)
Kira Kontratı (kira kontratı en az 1 yıllık olmalı ve ev sahibinden beyanname alınmalı)
Banka Hesabı, (banka hesabınızı şahsen açmanızı tavsiye ederiz ve içinde en az 3-4 bin euro olmasını tavsiye ederiz, d vizeye başvururken 6-7 bin euro olmasını tavsiye ederiz oturumu aldıktan sonra paranızı isterseniz hemen çekebilirsiniz)
Sağlık Sigortası, (bulgaristandan yapmanızı tavsiye ederim en az 1 yıllık olmalı, hem vize hem de oturum için kullanılabilir, maaliyeti 100 euro civarındadır.)
Harç Ödemesi,
Emekli Olduğuna Dair Evrak (sgk dan alınacak) ve maaş çizelgesi (bankadan alınacak)
Türkiye’den Noterden 2 tane beyanname verilecek;

1. Ben bulgaristan’da uzun süreli yaşayacağım,
2. Ben emekli maaşımı bulgaristandan alacağım,

NOT: e-devlet üzerinden alınan belgelerin yine e devlet üzerinden apostillerinin yapılması artık mümkündür ve bunların tercümesi yaptırılarak bu evrak geçerli hale getirilebilir. (Mayıs 2025 itibariyle bu durum sadece sabıka kaydı ve nüfus kayıt örneği için geçerlidir)

 

Bulgaristan’dan yapılan oturum izni başvurunuzun orada hangi şehirde yaşamaya karar verdiyseniz o şehirdeki yabancılar göç idaresinden yapılması gerekmektedir, aksi durumda başvurunuz reddedilecektir. Başvurunuz ortalama 15 gün içerisinde sonuçlandırılmakta, onay almanız halinde oturum izniniz genelde 1 yıllık verilmekte bazı durumlarda ise 6 aylık olarakta verilebilmektedir.
Yine başvurunuz onaylandıktan sonra Oturum Kartınızı alma sırası geliyor ve burada teslimat süreleri 4 gün, 10 gün ve 1 aylık olmak üzere seçenek olarak sizlere sunuluyor.

Emeklilik üzerinden oturum aldıktan sonra oturum sahibinin aile birleşimi yapılabilir. Çocuklar için bu başvurular 18 yaşına kadar yapılabilirken çocuğun lise öğrencisi olması halinde bu sınır 21 yaşına kadar uzayabiliyor.

Avukat Hüseyin ACAR

E- Posta: huseyinacar@resithukuk.com

Ofis Tel No : +90 216 604 58 26
Ofis Cep No: +90 533 197 74 16

 

Bir Cevap Bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacaktır. Zorunlu alanlar işaretlenir *

https://www.resithukuk.com/wp-content/uploads/2025/02/logo-turkish.png
Altayçeşme Mahallesi Çam Sokak Dap Royal Center D Blok Daire:60-61, Maltepe/İSTANBUL
+90 216 504 5826
info@resithukuk.com

Sosyal Medya :

BİZE ULAŞIN

Resit Hukuk Avukatlık Bürosu olarak avukat ekibimiz ile hizmetinizdeyiz.

Tüm Hakları Saklıdır © Resit Hukuk

tr_TR